Forbedring af sundheden hos svin

Forbedring af sundheden hos svin - SEGES Projektsitet

Projektet indeholder et nyt og enkelte videreførte aktiviteter fra sidste års ansøgning, der samlet set understøtter formålet om at skabe viden til at sikre en optimal og robust dyresundhed og god dyrevelfærd. Derved sikres en stabil og rentabel produktion med minimale udsving over tid. Den optimale sundhed søges opnået gennem en række aktiviteter inden for områderne: sygdomsårsager, bedre diagnostik og vurdering af behandlingsstrategier. Endvidere afklares forhold af betydning for spredning af den zoonotiske MRSA fra svin til mennesker. Den samlede nytteværdi for branchen vil dels være et bedre grundlag for at optimere sundhed og velfærd i svineproduktionen og derved reducere de omkostninger, syge dyr udgør, og dels en bedre indsigt i, hvordan MRSA-problemet kan håndteres.

Projektet indeholder følgende aktiviteter:

  • Navlebrok
  • Smertebehandling
  • Reduktion af MRSA 398 fra svinebesætninger til det omgivende samfund
  • Det rigtige antibiotikum

CPH Pig 2017
Fagligt Nyt 2017
Projektmøde, april 2017
Fagligt Nyt 2017
Fagligt Nyt 2017
Bornholm, marts 2017
Kursus Foulum, 2017
Sundhedsmanagement 22. marts 2017
Fagligt Nyt 2017
Fagligt Nyt 2017
Ledbetændelse, mavesår, PCV2, Helicobacter og PRRS blev i højere grad observeret hos slagtesvin end hos smågrise ved obduktion af smågrise og slagtesvin fra 114 besætninger.
Erfaringer fra de første danske besætninger, der har produceret slagtesvin opdrættet uden antibiotika (OUA), viser, at dette er muligt for en del af produktionen. Det kræver en målrettet indsats samt en merpris, der kan dække de øgede omkostninger.
Luftvejsagens smitte varierer meget inden for den enkelte besætning. Det er derfor vigtigt med et indgående kendskab til både det kliniske og mikrobiologiske basisniveau i besætningen før iværksættelsen af handlingsplaner.
Ved PCR er der påvist en lavgradig forekomst af PCV2 i flere lymfeknuder fra børe indsendt til USK. I fire tilfælde blev fundet bekræftet ved immunohistokemisk undersøgelse. USK og test for PCV2 kan derfor overvejes før vaccination af soholdet mod PCV2.
Det tog 14,5 sekunder at lokalbedøve en hangris og 22,3 sekunder at kastrere og smertelindre grisen.

© 2021 - SEGES Projektsitet